Trykkbølgebehandling / ESWT
Trykkbølgebehandling kan være en effektiv behandling for muskel- og skjelettplager og har spesielt god indikasjon ved patologier i seneapparatet.
Radial trykkbølgebehandling (ESWT) genereres via lufttrykk (pneumatisk) og innebærer en serie av høyenergetiske, trykkbølger/pulser som tilføres hudoverflaten i området som skal behandles. Selve utbredelsen har en kjegleform hvor energien i en puls avtar i dybden. ESWT er mest effektiv på overfladiske områder som for eksempel albue, kne og akilles, da energifokuset er fra 0-3 cm.
Hvordan fungerer trykkbølgebehandling?
Trykkbølgebehandling gjør at behandlingsområdet påføres mikroskader, som igjen fører til en betennelsesliknende reaksjon i vevet. Kroppen reagerer med å øke blodsirkulasjon og aktiverer en rekke stoffskifteprosesser i nedslagsfeltet for behandlingsdosen. I sin tur stimulerer og akselererer dette kroppens egne reparasjonsprosesser. Direkte og indirekte vil trykkbølgene også forsterke prosesser som bryter ned kalkpåleiringer og andre forandringer i bindevev som sener og brusk.
Trykkbølgebehandling skjer ikke i kombinasjon med medikamentbruk (kortison, voltaren, osv). Behandlingen stimulerer og gir effektiv støtte til kroppens selvreparerende egenskaper. Det er ikke uvanlig å oppleve umiddelbar smertelindring etter første behandling; varigheten av slik tidlig effekt vil imidlertid variere noe.
Vanlige plager som kan ha nytte av ESWT-behandling er «musearm», «tennisalbue», «golfalbue», plantar fascitt, «kalkskulder», runners knee, jumpers knee, tendinose i achillessenen og noen hofteplager. Det er viktig å være klar over at kroppens «selvreparerende» egenskap er en prosess som tar tid og dette er ingen «quickfix»-behandling. Eventuelle bivirkninger er vanligvis minimale, men hudrødme, varmefølelse og lett hevelse er normalt. Lokal ømhet kan også forekomme.
Vi på Tromsø Fysioterapi bruker ESWT i kombinasjon med andre behandlinger som for eksempel leddteknikker og øvelser. Dette for å styrke seneapparatet så mye som mulig igjen, og for å unngå tilbakefall og nye skader. Sammen med din terapeut finner du ut om dette er et nyttig behandlingstiltak for deg.